Klordioksit son derece etkin bir biyosid olup 50 yıldan bu yana gıda endüstrisinde et, sebze ve meyvelerin dezenfeksiyonunda, şehir içme suyu dezenfeksiyonunda güvenle kullanılan insan sağlığına dost aktif bir maddedir.
Günümüzde klordioksit düşük konsantrasyonlarda etkili, tatsız ve kokusuz olması kalıntı veya klor tadı bırakmaması, düşük ve yüksek PH oranlarında bakteri, alg ve funguslara karşı olması yanında biyofilm oluşumunu da önlemektedir. Klordioksit su kaynaklı ve klora direnç gösteren parazitler olan Giardia ve Cryposporidium’a karşı etkili bir dezenfektandır.
Klordioksit güçlü oksidan bir maddedir. Serbest radikal oluşturan tek biosiddir. Serbest radikal oluşturabildiği için son derece hızlı etki gösterir. Kendine özgü elektron değişim mekanizması vardır.Organik moleküllerin elektrondan zengin merkezine saldırır. Bir elektron transfer edilir ve klor dioksit, klorite indirgenir. Temas ettiği yüzeyler için reaktif bir radikaldir ve etkisini oksidasyon ile gösterir. Mikro organizmazlar inaktif durumdayken de etkilidir. Klordioksit, mikroorganizmaların hücre duvarları ve membranlarını dağıtarak onları öldürür ya da infektivitelerini yok eder.
Klor, kimyasal bir elementtir. İyon formunda bilinen tuzun bir parçasıdır ve insan için gereklidir. Güçlü bir oksitleyici ajanıdır. İyon halinde deniz suyunda bol miktarda bulunur. Diğer birçok elementle kolayca bağ oluşturabilir. Sodyum ile birleştiğinde tuz kristalleri, mağnezyumla birleştiğinde mağnezyum klorit oluşur.
Klordioksit kimyasal bir bileşiktir. Bir klor, iki oksijen iyonu içerir. Oksitleyici ajanlar, elektron donörlerinden kolayca elektron alabilen kimyasal bileşiklerdir. Bu elektronları kimyasal reaksiyonlarla alırlar. Bu önemlidir çünkü, tüm patojenler, klordioksite elektron verme eğilimindedirler. Bununla birlikte, sağlıklı dokular ve oksijenle beslenen mikroorganizmalar klordioksitten etkilenmezler. Klordioksit oldukça kararsız bir yapıdadır. Bu kararsızlık durumu klordioksitin patojen öldürmedeki başarısının sırrıdır.
Klordioksit tüm organizmaların hücre duvarından 5 elektron alarak kapatılamayacak büyüklükte hasar meydana getirir. Böylece hücre çekirdeğine ve sitoplazmasına hücum ederek hücrenin 5 dakika içinde lisis yoluyla ölümüne neden olur. Isleyişi itibari ile klordioksite karşı mikroorganizmalar direnç geliştiremez.
Zaman içerisinde klordioksitin etkinlik oranı azalır sterilizasyon ve dezenfeksiyon ürünlerinde hiçbir zararlı kimyasal madde bulunmaz ,aldehit veya parasetik asit içermez.
Kararsız olması klordioksiti patojenlerle karsılastıgında etkili yapan özelligidir. Klordioksitin aşırı kararsız durumu patojenlerin direnç gelistirmesini engeller. Esas itibari ile klordioksit bir oksitleyicidir.
Bununla birlikte saglıklı hücreler ve faydalı bakteriler klordioksitten etkilenmez. Klordioksit patojenlerle karşılaştığında patojenleri öldürür.
- İçme suyu dezenfektanı olarak,
- Su arıtımı için saflaştırma kimyasalı olarak,
- Suda yosun önleyici olarak,
- Endüstriyel atık suların dezenfeksiyonunda,
- Kanalizasyon atık suyunun sterilizasyonu ve kokusunun giderilmesinde,
- Gıda İşletmelerinde ve Gıda sterilizasyonunda,
- Gıda işlenmesinde Mantar önleyici kimyasal olduğu için gıda işleme şirketleri tarafından meyve ve sebzelerin yıkanmasında,
- Meşrubat sanayinde şişelerin yıkama ve çalkalanma alanlarındaki yüzeylerde,
- Süt endüstrisinde yıkama ve çalkalanma anlarındaki yüzeylerde,
- Şeker nişastasının merhem ve waksların beyazlatılmasında,
- Her türlü depo sterilizasyonlarında(araç-normal yada soğutma sistemli)
- Çiçekçilik ve akvaryum sektöründe,
- Topluma Açık Alanların Dezenfeksiyonunda,
- Tuvalet ve banyoların dezenfeksiyon işlemlerinde,
- Tekstil fiber kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinde ağartıcı olarak,
- Biyolojik Atık Boşaltılmasında,
- Endüstriyel soğutma sistemlerinde ve kulelerde mikrobik kirlenmeyi - Hayvancılık Sektöründe (Büyük ve küçük baş hayvancılıkta, kümes hayvanları üretim kesimhane ve paketleme sürecinde)